19min.bg

ЕС губи милиарди заради ненужна инфраструктура

Европейският съюз рискува да изгуби милиарди евро за ненужна газова инфраструктура поради натиск да се откъсне от руската енергийна зависимост след Украинската криза, се посочва в нови изследвания.


Газопроводите, платени от Механизма за свързване на Европа (CEF), ще бъдат "блокирани", защото няма да има достатъчно търсене на газ, които те да транспортират, според проучване на мозъчния тръст за околната среда E3G.


Прогнозите на ЕС за оценка на потенциалните тръбопроводи предполагат 72% по-високо търсене на газ от техните проекции, когато са изпълнени целите на ЕС за енергийна ефективност до 2030 г., показва изследване на E3G, което беше публикувано тази седмица.


Намаляване с 40% на въглеродните емисии, увеличаване с 27% на възобновяемите енергийни източници в Европа, както и подобряването с 30% на загубите на енергия до 2030 г., ще бъдат обсъдени по време на срещата през октомври на лидерите на ЕС в Брюксел.


"Съществува сериозен риск, обществените средства за субсидиране на инфраструктурните газови проекти, да бъдат блокирани," каза Джонатан Гавента от E3G.


Търсенето на газ е намаляло с 9% през последното десетилетие и се очаква да падне още, добави още той.