19min.bg

ЕС налага първите санкции върху руския втечнен природен газ

Европейският съвет прие 14-ия кръг от икономически и индивидуални санкции срещу Русия във връзка с войната в Украйна, съобщи изпълнителният орган на блока в съобщение за медиите в понеделник.

Мерките са насочени към сектори с "висока стойност" на руската икономика, като енергетиката, финансите и търговията, се казва в изявлението. Блокът също така се стреми да попречи на Москва и нейните търговски партньори да заобикалят санкциите на ЕС, добави съветът.

За първи път ЕС се насочва към втечнен природен газ (ВПГ) с руски произход. Забранени са операциите по презареждане, прехвърлянето от кораб на кораб и от кораб на бряг с цел реекспорт към трети държави през ЕС.

Ограниченията не засягат вноса на руски втечнен природен газ за използване в рамките на блока, се казва още в изявлението. Страната се превърна във водещ доставчик на втечнен природен газ за блока, след като потокът от тръбопроводен газ рязко спадна през 2022 г. в резултат на кампанията за санкции и саботажа на газопровода "Северен поток", който беше основният канал за руски газ в ЕС.

Сред другите мерки са ограничения върху износа на стоки, които според ЕС допринасят за укрепване на руския промишлен потенциал, като химикали, включително манганови руди и съединения на редки метали, пластмаси, машини за изкопни работи, монитори и електрическо оборудване.


В отговор на недружелюбните стъпки на ЕС Москва "значително разшири" списъка на лицата, на които е забранено да влизат на руска територия. Сред тях са членовете на Европейския съвет, законодателите на държавите - членки на ЕС, и националните делегации в Европейския парламент.


Според Министерството на външните работи забраната е разширена и по отношение на органи, предприятия и физически лица, отговорни за предоставянето на военна помощ на Украйна; лица, участващи в опити за наказателно преследване на руски официални лица; лица, които се застъпват за конфискация на замразени руски държавни активи и предаването им на Украйна; активисти на неправителствени организации, които водят антируска реторика.


Пълният списък на засегнатите субекти от ЕС все още не е оповестен.

ЕС също така затегна ограниченията за износ на десетки субекти в трети държави, като Китай, Казахстан, Киргизстан, Турция и Обединените арабски емирства, заради предполагаеми доставки на стоки и технологии с двойна употреба за Русия.


Беше наложена и забрана за внос на руски хелий - важен компонент в много промишлени процеси, като например производството на оптични влакна и полупроводници.

Във финансовия сектор Европейският съвет предприе действия за забрана на руския еквивалент на банковата система SWIFT. Системата за трансфер на финансови съобщения (СПФС) беше създадена от руската централна банка, след като страната беше отрязана от SWIFT като част от предишни санкции.

Ограничения бяха наложени и на 116 физически и юридически лица, за които се смята, че са замесени в ситуацията, свързана с Украйна.


 Когато през април беше обявено, че 14-ият кръг от санкции ще бъде насочен срещу руския втечнен природен газ, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че западните държави се стрелят в крака. Русия ще се опита да "сведе до минимум последствията" и да защити националните си интереси, добави той.


 Пламен Валентинов