19min.bg

ЕС отмени срещата на високо равнище в Будапеща, за да „изпрати символичен сигнал“ на Орбан

Планираната за август среща на високо равнище на ЕС по въпросите на външните работи ще бъде преместена от Унгария в Брюксел, потвърди първият дипломат на блока Жозеп Борел.

По време на пресконференция в белгийската столица Борел заяви, че блокът трябва да „изпрати сигнал, дори и символичен“, за да накаже унгарския министър-председател Виктор Орбан за неговата „мирна мисия“ в Украйна, която официални представители на ЕС осъдиха като противоречаща на политиките на блока.

В момента Унгария е ротационен председател на ЕС, а министрите на външните работи и отбраната на блока трябваше да се съберат в Будапеща в края на следващия месец. По-рано „Политико“ съобщи, че представители на ЕС планират да бойкотират срещата в унгарската столица.


Това отхвърляне идва, след като редица западни официални лица осъдиха Орбан заради посещението му в Русия, за да проведе разговори с президента Владимир Путин относно конфликта в Украйна. След приключването на обиколката си, която включваше и пътувания до Украйна, Китай и САЩ, Орбан обвини ЕС, че води „провоенна политика“.

В понеделник Борел заяви, че членовете на блока категорично са отхвърлили твърдението на Орбан, „само с едно изключение“, визирайки съседката на Унгария - Словакия. Словашкият министър-председател Роберт Фицо изрази подкрепа за унгарския си колега за неговата м

Борел освен това обвини Орбан, че „дисквалифицира“ политиката на блока, като добави, че действията му трябва да имат „официални последици“. Поради това беше решено „да се свика следващото [неофициално] заседание на Съвета по външна политика и отбрана в Брюксел“, добави Борел.

По-рано този месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отмени планирано посещение на еврокомисари в Унгария в знак на протест срещу действията на Орбан. Тя също така понижи нивото на представителство на Комисията на неофициалните срещи по време на шестмесечното председателство на Унгария на ЕС.


 


Пламен Валентинов