19min.media

ЕС работи за защита на санкциите срещу Русия от Тръмп: Ройтерс

ЕС се опитва да подсили санкциите си срещу Русия заради опасенията, че Доналд Тръмп може да провали усилията на Запада за изолиране на страната, ако спечели президентските избори в САЩ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.


Длъжностни лица в блока обсъждат няколко инициативи, целящи да гарантират, че ограниченията на ЕС ще останат в сила за по-дълъг период от време, дори ако Вашингтон промени курса си, пише информационното издание в петък.Според източниците Брюксел обмисля да засили санкциите си срещу Москва, като ги прилага по-строго.


Мерките, които се разглеждат, включват „всеобхватни“ клаузи за идентифициране и спиране на подозрителни доставки на стоки от Русия и по-широко ограничаване на превоза на петрол, съобщиха те за Ройтерс. Митническите служители трябва да имат право да задържат пратките, ако дестинацията изглежда „нелогична“, като например преминаване през Русия, за да се стигне до страни от Централна Азия, обясняват източниците.


Друга идея е да се промени сегашното изискване, според което замразяването на активите на руската централна банка трябва да се подновява от членовете на ЕС на всеки шест месеца, като вместо това тези интервали станат 36-месечни, се казва в доклада.


Руски активи на стойност около 300 млрд. долара бяха блокирани от Запада след ескалацията на конфликта между Москва и Киев през февруари 2022 г. По-голямата част от замразените средства се съхраняват в ЕС.


Страните от ЕС бяха вкарани в трудна ситуация, когато Тръмп едностранно изтегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма по време на първия си президентски мандат между 2017 и 2021 г. Представителите на блока сега "се опасяват от подобен обрат “ по отношение на Русия, ако републиканският кандидат за президент бъде преизбран на 5 ноември, заявиха двама души пред агенцията.


"Всяко смекчаване от страна на Вашингтон би поставило Европа в трудно положение, тъй като именно САЩ, разполагащи с широки правомощия да наказват нарушаването на санкциите в световен мащаб, са тези, които основно прилагат правилата “, отбелязва Ройтерс.


 По време на предизборната си кампания Тръмп неведнъж е намеквал, че може да намали помощта на САЩ за Украйна, ако се върне в Белия дом. Той също така избягваше преки въпроси от журналисти дали иска Киев да победи Москва, като вместо това твърдеше, че може да сложи край на конфликта в рамките на 24 часа. Миналата седмица кандидатът на републиканците настоя, че украинският лидер Владимир Зеленски "никога не е трябвало да позволява тази война да започне. Тази война е губеща."


 Пламен Валентинов


Снимка: Alex Brandon/AP