19min.bg

ЕС разшири санкциите срещу Русия заради турбините за Крим

Европейският съюз разшири санкциите против Русия заради доставката на вятърни турбини на Сименс за Крим. Към списъка със санкции са прибавени трима руски граждани и три компании.


В "черния списък" на ЕС е включен зам.-министърът на енергетиката на русия Андрей Черезов и директорът по оперативния контрол и управлението по електроенергетика в министерството Евгений Грабчак, предаде ТАСС.


В списъка попада доставчика на турбините в Крим - Технопроэкспорт, както и фирма, подизпълнител по инсталирането им там - Интеравтоматика. 


Днес изтече срокът, в който страните членки на ЕС можеха да да подадат възражения срещу предложението за разширяване на списъка. Взетото решение показва, че никой не е възразил. Страните от ЕС трябва да решат с единодушие за въвеждане на санкции. 



Германия предупреди миналия месец Русия, че нарушава установените от ЕС санкции, като премества в Крим четири газови турбини, доставени на Русия от компанията Сименс.


Европейският съюз наложи на Крим санкции, свързани с енергийното оборудване, след като Русия анексира полуострова през 2014 г. 


От Технопромекспорт заявиха, че турбините били изпратени в Крим, след като Сименс отказал да ги купи обратно. 


Скандалът с доставката на турбините за Крим принуди Сименс да спре от 21 юли доставката на енергийно оборудване за контролирани от руската държава клиенти и да преразгледа сделките за доставки.


Междувременно Сименс в консорциум с турските холдинги Тюркерлер и Кальон спечели търг на енергийното министерство на Турция за проект за използване на вятърна енергия.



Източник: Дир.бг.