19min.bg

ЕС се нуждае от сближаване повече от всякога: Меркел

Пандемията от коронавирус разкри слабости на Европейския съюз и Германия ще използва своето председателство на блока за насърчаване на солидарността и икономическия просперитет на 27-те държави членки, заяви в четвъртък канцлерът Ангела Меркел, предаде Ройтерс.


Европейският съюз е изправен пред най-голямото предизвикателство в своята история, посочи Меркел в реч пред германския парламент, като се позова на пандемията Covid-19 и въздействието на кризата върху европейската икономика, предаде БНР.


Меркел заяви, че "пандемията разкри колко крехък все още е Европейският съюз" и призова членовете на блока да покажат "сближаване и солидарност", като започнат с фонда за възстановяване на по-слабите икономики на ЕС.


В речта си пред Бундестага Меркел посочи, че най-непосредственото предизвикателство, пред което е изправен единият блок, където бяха регистрирани над 100 000 смъртни случая от Covid-19 и който е изправен пред най-тежката рецесия след Втората световна война, е да се споразумеят за многогодишната бюджетна рамка и за фонд за възстановяване.


"Пандемията разкри колко е крехък все още европейския проект", посочи Меркел пред Бундестага, оплаквайки се от "по-скоро националния, а не европейския" първоначален  отговор на пандемията от отделните правителства на ЕС, включително и нейното собствено.