19min.bg

ЕС ще гласува България отделно за Шенген

Кандидатурите на България и Румъния за влизане в Шенген ще бъдат гласувани отделно от тази на Хърватия, съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон като се позова на информация от чешкото председателство на Съвета на ЕС.


Вътрешните министри от ЕС трябва да гласуват на 8 декември за приемането на трите държави, които са изпълнили техническите условия за това. България и Румъния още през 2011 г. бяха обявени от Европейската комисия за влизане в шенгенската зона.


За разлика от България и Румъния, срещу чието приемане в Шенген има възражения в няколко държави, сред които Нидерландия и Швеция, кандидатурата на Хърватия не предизвиква съмнения. Разделното гласуване ще позволи на Загреб да стане част от Шенген на 1 януари, ако за София и Букурещ не може да се постигне единодушие.
През това време българското НС прие декларация за присъединяването ни към Шенген.


В документа се подчертава, че страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г. и това е потвърдено от много международни институции. Настоява се България да стане част от Шенген през 2023 г. Българските депутати призовават колегите си от страните-членки на ЕС да подкрепят страната ни.