19min.bg

ЕС ще се възползва от руските пари следващата седмица: Борел

ЕС ще получи първия транш от приходите, генерирани от замразените активи на руската централна банка, до няколко дни, заяви първият дипломат на блока Жозеп Борел. По-късно средствата ще бъдат изпратени на Украйна.

Малко след началото на конфликта в Украйна западните държави обездвижиха около 300 млрд. долара руски държавни средства, по-голямата част от които се намират в ЕС. Макар че блокът се въздържа от пряко изземване на парите поради правни съображения, през май дипломатите на ЕС се съгласиха "по принцип" да експроприират лихвите, получени от тези средства. Планът обаче срещна силна съпротива от страна на Унгария, която е отявлен противник на западната политика спрямо Русия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви по-рано този месец, че "изпращането на средства, които по същество са били откраднати от Русия, за военните авантюри на киевския режим и неговите спонсори е престъпно и цинично и е още един удар по международното право", като добави, че Москва ще излезе с "ответни мерки".

Говорейки пред репортери преди заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в понеделник, Борел обяви, че първата партида пари от активите ще дойде "следващата седмица", като добави, че втората ще пристигне "няколко месеца по-късно".


Според Борел общият размер на лихвите вече е 2,5 млрд. евро (2,7 млрд. долара). Макар че той не предостави подробности за това колко голям ще бъде първият транш, по-рано Politico съобщи, че ЕС планира да насочи към Украйна до 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара).

Борел също така отбеляза, че "разполагаме с правна процедура, за да избегнем всякакъв вид блокиране", за да заобиколим потенциална опозиция от страна на неназован член на ЕС, като добави, че длъжностните лица ще обсъдят предложението в следващите часове.

Запитан за спецификата на механизма, Борел обясни, че Договорът за ЕС "предвижда правни начини за постигане на напредък, дори ако някои държави членки не искат да участват". Той също така подчерта, че ЕС вече е взел решение за използване на постъпленията от руските активи и че срещата в понеделник е посветена на обсъждане на точния метод, който ще бъде използван.


Пламен Валентинов