19min.bg

ЕС забранява руската тоалетна хартия

В стремежа си да лиши Москва от търговски приходи във връзка с войната в Украйна ЕС предложи да се забрани вносът на произведени в Русия хигиенни продукти - от сапун и бръснарски принадлежности до тоалетна хартия и дезодорант. Осмата вълна от антируски санкции, представена в Брюксел в сряда, ще забрани вноса на няколко стоманени продукта и ще се опита да наложи ценови таван на руския петрол.


Не приемаме фалшивите референдуми и всякакъв вид анексиране в Украйна и сме решени да накараме Кремъл да си плати за тази по-нататъшна ескалация", заяви в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея предложеният пакет от санкции се очаква да лиши Русия от "допълнителни 7 милиарда евро (6,7 милиарда долара) приходи"

Според Politico схемата изисква от жителите на ЕС да се лишават от произведени в Русия продукти за "красота или грим", принадлежности за бръснене, "лични дезодоранти", конци за зъби, сапун и тоалетна хартия.


Изявлението на Фон дер Лайен идва само няколко дни след като един от германските производители на тоалетна хартия, Hakle, обяви фалит, позовавайки се на рязкото покачване на цените на енергията и изходните материали.


Hakle и други германски компании поискаха от федералното правителство да ограничи цената на енергията, за да запазят платежоспособността си - но това беше преди поредицата от експлозии в понеделник да повредят двата газопровода "Северен поток" и да прекъснат достъпа на Германия до руски природен газ, може би за постоянно. Междувременно правителствени служители инструктират германците да се къпят по-малко и да използват кърпи, за да пестят гореща вода.

Коментирайки предложените санкции, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че между санитарните продукти и пестенето на вода "човек неволно си спомня за известното писмо отпреди 200 години", в което френският император Наполеон уж казва на съпругата си Жозефина: "Не се мий"


ЕС възнамерява да наложи санкции и на философа Александър Дугин, чиято дъщеря Даря беше убита миналия месец при взрив на кола бомба в Москва. Русия е идентифицирала двама заподозрени за терористичното нападение - и двамата са украински граждани.