19min.bg

Естония тества серия от прототипни бункери по границата с Русия

Естония се подготвя да тества серия от прототипни бункери, които ще бъдат част от укрепителна линия по 294-километровата граница с Русия, съобщи информационната агенция ERR.

Проектът трябва да включва 600 бункера и се очаква да струва на естонските данъкоплатци около 60 млн. евро (65 млн. долара). Правителството все още взема решение за окончателния проект на бункерите, като в момента разглежда три различни модела. Естонските отбранителни сили ще изпробват прототипите през септември, като стрелят по тях със 155-милиметрови снаряди.


Правителството все още не е определило точното местоположение на структурите, но процедурата за възлагане на обществени поръчки за изграждането им вече е приключила. Ръководителят на отдел "Инфраструктура" в Държавния център за инвестиции в отбраната Кади-Кай Кольо заяви пред ERR, че властите искат да разположат бункерите на държавна земя, но до края на годината ще водят преговори и с частни собственици на земя.

Изграждането на така наречената "Балтийска отбранителна линия" първоначално беше обявено през януари от естонския министър на отбраната Хано Певкур. Към проекта се присъединиха и Латвия и Литва.


 В допълнение към бункерите отбранителната линия ще включва противотанкови бариери, бетонни триъгълници, наречени "драконови зъби", бръснеща тел и противотанкови мини. Отбелязва се обаче, че тези устройства ще бъдат поставени само в случай на конфликт.

Миналата седмица властите в литовската столица Вилнюс съобщиха, че са изготвили планове до края на годината да обградят целия град с противотанкови препятствия, а именно "таралежи" от стоманени греди и бетонни конструкции с драконови зъби.


Кметът Валдас Бенкунскас заяви, че градът очаква препятствията да бъдат готови до есента на тази година, като заяви, че Вилнюс е "една от основните военни цели, така че е необходимо да се направи всичко възможно, в допълнение към военните мерки, за да се защити".


 Пламен Валентинов