19min.bg

Ето я най-богатата в света

Наследницата на богатството на Walmart изпревари наследницата на L'Oréal, за да стане най-богатата жена в света - и скоро може да премине нетно състояние от 100 милиарда долара.

Алис Уолтън, дъщеря на иконата на търговията на дребно Сам Уолтън, за първи път притежава над 95 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. Това се дължи на скока на цената на акциите на Walmart с 44% до рекорден връх тази година, което подхранва скок от 25 милиарда долара в нейното нетно състояние за същия период.

За разлика от това, Франсоаз Бетанкур Майерс - внучката на Йожен Шулер, който основа френския козметичен гигант - видя, че богатството й се е свило с 9 милиарда долара тази година до 91 милиарда долара. Това отразява 12% спад на акциите на L'Oréal от януари насам.

Беше различна история в края на миналата година, когато Бетанкур Майерс струваше 100 милиарда долара, а Уолтън струваше само 70 милиарда долара.

Бетанкур Майерс е на 20-то място в списъка на богатите на Bloomberg, докато Уолтън е на 18-о място, точно зад двамата си братя Джим (98 милиарда долара) и Роб (95,8 милиарда долара). Всеки от братята и сестрите притежава повече от 11% от Walmart, ако приемем, че баща им поравно раздели дяловете си в компанията между четирите си деца. Те също така са спечелили над 15 милиарда долара от продажби на акции и дивиденти през годините, изчислява Bloomberg.



Майерс през 2010 г.

Междувременно Бетанкур Майерс притежава около 35% от най-голямата козметична компания в света, която притежава марки, включително Garnier и Maybelline. Тя наследи дела от майка си Лилиан, която почина през 2017 г.

Ако богатството на Уолтън продължи да нараства и надхвърли границата от 100 милиарда долара, тя ще се присъедини към елитен клуб от сантимилиардери, който включва Илон Мъск, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Уолтън и Бетанкур Майерс са две от няколкото наследници близо до върха на списъка на Bloomberg, включително Жаклин Баджър Марс и Абигейл Джонсън, чиито дядовци са основали съответно Mars и Fidelity.



Източник: Entrepreneur