19min.bg

Ето какво ни дадоха заедно с медалите: Новиков

01/02

След огромния успех с десетки хиляди четения на първата от поредицата ни Олимпийски истории разкриваме една тайна, за която мнозина ни питаха в лични съобщения по време на игрите. Какво има в загадъчните дълги кутии, които шампионите и медалистите на в Париж получаваха заедно с отличията си?


Благодарение на приятеля на 19' и първенец в класическата борба С. Новиков успяхме да подържим и надникнем в мистериозните продлговати пакети. Оказа се диплом и официалният плакат на Олимпиадата в лимитиран тираж.


Нашите читатели знаят, че от идването му в България плътно следим Новиков и винаги сме му предричали медал в Париж, направихме го и преди старта му на игрите. Но малцина знаят неговата история - онова, за което намекнахме и в интервюто с него в шампионската му нощ, накарахме го да разкаже и пред журналисктите от цял свят на пресконференцията на Марсово поле.



През 2021 г., въпреки че спечели преборванията за олимпийските игри в Токио с Жан Беленюк и беше действаш европейски шампион до 97 кг, шоколадовият украинец, който е и депутат от партията на Зеленский беше предпочетен с "връзки" да представя жълто-златните на най-големия спортен форум.


Пред съвсем младия тогава Семьон нямаше друг път, освен навън. И той избра свободата, като дойде в България. Затова и предпочита да не отговори, като по-мъдър, на доведените от Беленюк украински журналисти в Париж, които го подпитваха защо бил предал родината си. Не, тя предаде него.  


За нещастие обаче, нали никое зло не идва само, тежка контузия заплашва по същото време завинаги да извади Новиков от спорта изобщо. С помощта на Гриша Ганчев и България обаче е решен и този проблем.


Възстановен, той започна да печели отличия от големи шампионати за страната ни, както и олимпийска квалификация година преди олимпийските игри. Не спирайки да учи и да изучи на доста добро ниво нашия нелек език.


И всичките усилия на Новиков бяха възнаградени, спраделивостта възтържествува и се сбъдна великата фраза, че "което закъснее, идва точно навреме".


Борис Ангелов,
спецпратеник на 19', Париж