19min.bg

Евродепутат Моника Панайотова пита ЕК за уволнението на шефа на ДАЗД

 С какви механизми Европейската комисия ще гарантира, че уволнението на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов няма да компрометира процеса на деинституционализацията в България. Този въпрос отправи към Европейската комисия българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова. Въпросът е изпратен и до европейските комисарите, имащи отношение към процеса на деинституционализация на грижите за деца в България – комисаря по регионална политика Йоханес Хан, комисаря по заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор и комисаря по селско стопанство и развитие на селските райони Дачиан Чолош.


„На 31 юли 2013 г. бе освободен от длъжност председателят на Държавната агенция за закрила на детето в България без да бъдат представени обективни аргументи за взетото решение. Процесът на деинституционализация е прецедент на европейско ниво за успешна синергия между различни оперативни програми, приоритетни оси и източници на финансиране. Реформата на грижите за деца, по която бяха постигнати значителни резултати от 2010 г. насам, навлиза в решителен етап. В контекста на тази реформа ролята на председателя на Агенцията като координатор на процеса е от изключителна важност, включително и по отношение на успешната реализация на изпълняваните проекти с европейско финансиране. С какви механизми ЕК ще гарантира, че подобно освобождаване от длъжност на такъв ключов етап от реформата, няма да компрометира стартиралия процес и да създаде реални рискове за децата и младежите, живеещи в институциите?“, се посочва във въпроса на Моника Панайотова до ЕК.


Освен това евродепутатът от ГЕРБ пита еврокомисарите съществува ли потенциален риск от забавяне на усвояването на европейските средства за постигане на целите на деинституционализацията.