19min.bg

Еврогрупата отхвърли плана на Кипър

Еврогрупата е отхвърлила стабилизационния план на правителството на Кипър, който беше разработен в четвъртък, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници от Европейската комисия.


Особени възражения е предизвикало предложението за национализирането на частните пенсионни фондове в Кипър.


В същото време Гърция предприе процедура за изкупуване на филиали на кипърските банки на нейна територия Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) и Hellenic Bank, съобщи гръцкото министерство на финансите, предаде БГНЕС.


"Процедурата по изкупуването на кипърски банки от гръцка банкова група вече започна" в тясно сътрудничество с Кипърската централна банка, се казва в комюникето на министерството. Тази стъпка гарантира стабилността на гръцката банкова система и депозитите на гражданите на страната в кипърски банки, добавя финансовото ведомство. Решението за изкупуване на филиалите е било взето след телефонен разговор днес между гръцкия премиер Андонис Самарас и кипърския президент Никос Анастасиадис.


Съгласно комюнике на кипърското президентство, публикувано от гръцкото правителство, "Анастасиадис е благодарил на Самарас за пълната подкрепа на политиците и народа на Гърция в тези трудни за Кипър моменти".