19min.bg

Европа да не "следва" политиката на САЩ по отношение на Тайван: Макрон

Неочакваното предложение на Еманюел Макрон Европа да не "следва" политиката на САЩ по отношение на Тайван беше приветствано като "брилянтно решение" тази седмица в Китай, където държавни новинарски издания и потребители на социални медии похвалиха неговата независимост, предаде АФП.

Френският президент пося объркване в международната общност и накара западните съюзници да настръхнат, като призова за "стратегическа автономия" на Тайван след пътуването до Китай миналата седмица, в рамките на което се срещна с президента Си Цзинпин, предаде БНР.

Макрон (45 г.) се наслади на прием като на рокзвезда по време на тридневното му посещение, включително беше преследван от искащи селфита студенти в южния град Гуанчжоу, а местните медии отразиха широко последвалите му коментари, фокусирайки се върху фразата "стратегическа автономия".

Статия в понеделник във в. "Глобал таймс" (Global Times), издание управлявано от Китайската комунистическа партия, казва, че коментарите са "очевидно резултат от дългосрочното наблюдение и размисъл на Макрон" и представляват път, който е "сравнително обективен, рационален и в съответствие със собствените интереси на Европа".

"Някои хора искат да изградят фалшива Европа в общественото мнение, прикривайки истинските европейски гласове и интереси", се добавя в статията.

Чън Вейхуа, шеф на бюрото в Брюксел на държавния "Чайна дейли" (China Daily), написа в Туитър, че "думите на Макрон за стратегическата автономия на ЕС и съпротивата срещу нова Студена война и отделянето също ще се окажат брилянтно решение".

Пекин, който твърди, че Тайван е част от територията му, за да бъде върнат един ден, отдавна се опитва да наруши решимостта на Запада по трънливия въпрос.