19min.bg

Европа държи 54,1% от износа на коли – затова удариха VW

         Защо гръмко беше ударен водещият немски концерн VW? Отговорът дойде от световната класация на износителите. Според нея автомобилите са вторият по обем на износа сектор с оборот 672,9 млн. долара. Бие ги суровият петрол, който също беше ударен миналата година. Също както немската автоиндустрия. Тя е водеща и в света, и в Европа. ЕС държи 54,1% от целия износ на автомобили на планетата. Половината от парите ги прави Германия. А лидер там е VW/Audi. На второ място след Германия се нарежда Япония, която прави два пъти по-малко пари от износ на коли, отколкото немците. Едва трета е американската автомобилна индустрия – допреди десетина години флагман. Тя си докарва от износ 3 пъти по-малко пари от тази в Германия.



   Американците, които упорито се опитват да наложат ТПТИ – споразумението за търговия и инвестиции, с което техните компании да не подлежат на съд в ЕС, но да могат да съдят европейски компании, когато не им изнася, и то пред арбитражи в своята страна, не случайно искат толкова много да въведат убийствения за Европа договор. Има защо да ни имат зъб. В десетката по износ на коли, освен шампиона Германия, влизат още 4 европейски държави – Великобратания, Испания, Белгия и Франция. От ЕС са и най-бързо растящите износители на автомобили Унгария – 128% скок за петилетка, и Италия – 51,6% нагоре.



   Интересно е, че България присъства в листата с износ на коли за 260,5 млн. долара. Минимална част от тях са произведените в Ловеч китайски возила. Повечето  са от реекспорт на автомобили. Той пък е рентабилен, както този на лекарства за стотици милиони евро годишно, понеже цените за нашия пазар са много по-ниски от тези в други части на ЕС.