19min.bg

Европа души Холандия заради наши бачкатори

Започват яки проверки от Европейската комисия (ЕК) във връзка с мярката, която холандското правителство наложи, за да ограничи достъпа на работници от България и Румъния.

„Европейската комисия ще провери дали новите правила, предложени от Холандия за достъпа до пазара на труда, са в съответствие с европейското законодателство, което гарантира свободното придвижване на хора”, заяви говорителят на еврокомисаря по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг - Матю Нюман.

В средата на април стана ясно, че българите и румънците ще получават разрешителни за работа в Страната на лалетата само при „изключителни случаи“. Целта на холандския социален министър Хенк Камп е работодателите да наемат повече безработни с холандско гражданство. 

Междувременно се разбра, че Австрия и Германия отварят трудовите си пазари на първи май за граждани на осем държави от Централна Европа, присъединили се към ЕС през май 2004 г. Те ще запазят ограниченията за новите членки на съюза като България и Румъния.