19min.bg

Европа не бива да се "плаши" от "демонстрацията на сила" на Путин: Шолц

Немският канцлер Олаф Шолц призова Европа да не се плаши от "демонстрацията на сила" на руския президент Владимир Путин по време на речта си в Европейския парламент в Страсбург във вторник, предаде CNN.


"В Москва, на 2200 км (повече от 1300 мили) североизточно оттук, Путин днес разполага своите войници, танкове и ракети. Нека не се плашим от подобна демонстрация на сила", заяви Шолц, визирайки руския парад по случай Деня на победата.


Шолц продължи да казва, че украинците "плащат с живота си" за "заблудата на мощната си съседна държава", като отново заяви подкрепата си за Украйна.
""Нека бъдем непоколебими в подкрепата си за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза Шолц."


На пресконференция с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола Шолц също така предупреди, че следващият кръг от санкции на Европа срещу Русия "няма да бъде последният" и че блокът ще бъде на път да обсъди по-нататъшни подобрения.


"Посланието ни за 9 май не е това, което отправя Москва. Миналото няма да удържи победа над бъдещето. Нашето бъдеще е общо и то се нарича ЕС", посочи още Шолц.


"Бъдещето не е на носталгиците, нито на ревизионистите, които копнеят за стара слава. Украинците заплащат с живота си заради лудостта на силния си съсед", посочи още той.