19min.bg

Европейският съд осъди Apple да плати на Ирландия 13 милиарда евро

Европейският съд нареди на американския технологичен гигант Apple да плати 13 млрд. евро (14,4 млрд. долара) на Ирландия като данъци за забавяне на плащанията в рамките на борбата на блока срещу специалните сделки, сключени между мултинационални компании и правителства.

Съдът на ЕС (СЕС) публикува решението в изявление във вторник. Първоначално Европейската комисия издаде заповедта още през 2016 г., като заяви, че Apple се е възползвала в продължение на повече от две десетилетия от две ирландски данъчни решения, които изкуствено са намалили данъчната ѝ тежест. Ниските данъчни ставки в страната са й помогнали да привлече големи технологични компании, които да установят своите европейски централи.


Решението беше отменено от втория по значимост съд на ЕС през 2020 г. след обжалване от страна на Ирландия и Apple. Миналата година обаче генералният адвокат на Съда на ЕС заяви, че съдът на ЕС е допуснал правни грешки, когато се е произнесъл в полза на технологичния гигант, и препоръча преразглеждане на делото.


Съдът на ЕС заяви, че решението му по въпроса е окончателно и че „Ирландия е предоставила на Apple неправомерна помощ, която Ирландия трябва да възстанови“.


Apple изрази разочарование от решението.


„Европейската комисия се опитва да промени правилата със задна дата и да пренебрегне факта, че съгласно изискванията на международното данъчно право нашите доходи вече са били облагани с данъци в САЩ“, цитира агенцията изявление на компанията.



Наталия Каменова