19min.bg

Еврото върви към 12-годишно дъно спрямо долара

Еврото продължава да поевтинява спрямо долара, след като в четвъртък  Европейската централна банка обяви началото на мащабна програма за изкупуване на държавни и корпоративни облигации на стойност 60 милиарда евро месечно.


Курсът евро/долар падна с 0.09% до 1.1337, което е близо 12-годишно дъно. Седмица по-рано валутната двойка се търгуваше при нива от 1.1459.


Програмата на ЕЦБ, която цели съживяване на европейската икономика и връщането й към растеж, започва през март и ще продължи до подобряване на икономическата ситуация или до септември 2016 г. по думите на президента на ЕЦБ  Марио Драги.  Чрез хода ЕЦБ ще увеличи баланса си с общо 1.2 трилиона евро. Очаква се това да потисне още курса на еврото, като същевременно засили кредитирането и изпрати инфлацията близо до целта на банката от малко под 2%.


Драги призна, че досегашните действия на ЕЦБ са се оказали "недостатъчни", за да се предотврати заплахата от дефлация в региона. Годишният темп на инфлацията в еврозоната се забави до отрицателните -0.2% през декември.