19min.bg

Express: Бунт на страните-членки остави сделката между Канада и ЕС под въпрос

 Европейските бюрократи се надяваха да действат като лидери на супердържава, подхождайки безкритично към сключването на голямата търговска сделка с Канада и давайки ход на плана от името на страните-членки и дори държави отвъд границите на ЕС, пише британското издание Express.


Но окуражени от вота за брекзит националните държави бяха в състояние на бунт, принуждавайки ЕС да преосмисли действията си.


В крайна сметка търговският договор с между ЕС и Канада (CETA) ще бъде обект на ратификация от парламентите на всички държави-членки.


Натискът за това дойде от целия блок, но бе подет главно от правителствата на Франция и Германия. Това дойде като звучен шамар за председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


Въпреки вота на Великобритания за напускане, който бе повече от ясен сигнал, че националните държави се противопоставят на загубата на суверенитета си в полза на неизбраната брюкселска бюрокрация, Юнкер заяви миналата седмица, че според него няма нужда парламентите на страните-членки да се въвличат във вземането на решението за сделката.