19min.bg

Език и идентичност не подлежат на преговори: Заев

Северна Македония определи като обида позициите, които оспорват македонския език и идентичност. “ Твърдения и изявления, които съдържат обиди, не водят до истинско приятелство, което е двупосочна улица”, каза премиерът Зоран Заев на пресконференция в Скопие, посветена на българския меморандум за Северна Македония.


Документът е изпратен от София до останалите държави от ЕС и съдържа условия за българската подкрепа за европейската интеграция на Скопие. В него България настоява в европейските документи да се говори за “официален език на Република Северна Македония”, а не за македонски език. София също така настоява Скопие да не предявява претенции за признаване на македонско малцинство в България.


Документът предизвика силна обществена реакция в Северна Македония. Изявлението на премиера Заев е първата официална позиция на Скопие по българския текст, наречен Обяснителен меморандум.


На пресконференция в Скопие Заев напомни, че правото на самоопределение и идентичност не подлежи на преговори и е сред основните европейски ценности. Той добави, че правителството му остава приятелски настроено към България.


“Ние сме съюзници с България в НАТО, имаме общ дълг да подобряваме добросъседските си отношения и взаимното сътрудничество и да градим приятелство", каза Заев.