19min.bg

Езикът на трола, Норвегия - популярна, но опасна атракция

Trolltunga - което се превежда като Езикът на трола - се превърна в една от най-популярните атракции на Норвегия в ерата на Instagram.
Грандиозното скално образувание с форма на език се издига на 700 метра над блестящо синьо езеро и много хора се осмеляват да се отправят към върха му за снимка.
Норвежките спасителни служби обаче често са викани в Тролтунга, тъй като туристите се катерят да правят снимки, без да се подготвени за дългото изкачване.

През 2016 г. един от най-добрите катерачи в света беше порицан, след като позира за снимка, докато се люлее от скалния нос.
Шампионът по катерене от Норвегия Магнус Мидтбо, който сега е на 35 години, публикува снимката в социалните мрежи след изкачване до популярната туристическа атракция.
Лекувам краката си с така необходимата почивка след дълъг поход - коментира той опасната каскада, при която виси от края на скалата с ръце.

В заглавието на снимката обаче той отправя предупреждение към последователите си, като пише: „Нося колан и въже. Моля, никога не опитвайте това сами.
Последният докладван смъртен случай в Тролтунга е от 2015 г., когато 24-годишната австралийска студентка Кристи Кафкалудис се подхлъзва и пада, докато се снима.