19min.bg

Фактите за Банов са потвърдени от съда, не ги и отрича

  Многото изявления на културния министър Банов досега не отричат никой от фактите, за които прокуратурата определи, че има данни за престъпление по изнесените от соцдепутатката Елена Йончева записи и документи. Още повече, в съдебно решение тези факти са категорично потвърдени, както и щетата за хазната от непоисканата от правителството неустойка на стойност 754 000 лв. Същото е констатирала и АДФИ с шеф от ГЕРБ. Многозначително е и мълчанието на премиера. Досега в повечето случаи на обвинения, потвърдени от прокуратурата, а особено от съда, срещу висши сановници, те биват отстранявани.
Преместването на въпроса от „Какъв е проблемът” към „Кой го изнася” – всеки пиар и историк на 20-и век знае, че това е елементарен пропаганден похват, също се оказа компрометирано от изказванията на културния министър. Ако ГЕРБ е назначил и търпи 10 години хора, които Банов определи като „малка организирана престъпна група”, а сега те работят при друг министър, в задачата се пита защо е възможно да се случва това?
Не знаят ли, че задължение, не право или желание, на всеки гражданин, бил и министър, е да съобщи за престъпление – например изнудване, в прокуратурата. Както Йончева, узнала за престъпление по служба – фалшифициране на документи и ощетяване на хазната в особено големи размери, изнася информацията и сезира магистратите.
Според съдебната практика по нашия Наказателен кодекс се лежи по година за всеки 1000 лева измама. Значи, за 754 000 лева щета – 754 години! Нека тази  правна норма да бъде ясна на наричащите 754 000 лв. „нищо”, „дребна работа” и т.н. Облагодетелстване на строител за 754 000 лв. или спасяване на 193 живота на диабетици чрез спряната им (!!!уж поради недостиг на средства!!!) афереза – въпросът може да бъде поставен и така.
Още повече, ако по нареждане на Банов въпросните средства не бяха спестени на варненската фирма – изпълнител, с лихвите тя щеше да бъде 1,15 млн. лв.
Многократно 19 минути е поставял през последните 9 години, откакто тече казусът с Ларгото и неговото нелепо от всяка гледна точка изпълнение – и като проект, и като дизайн, и като строителни дейности, един доста показателен въпрос. По каква причина Министерството на културата води такава борба то, а не Столичната община да работи по този проект? Резултатът е плачевен – от „Итонг”-а на уж античните останки през протеклия безброй пъти стъклен похлупак насред Ларгото, до криво наредените и защо ли ужасни като колорит и композиция плочки.
Вредите, които бяха нанесени на центъра на София, са огромни. Някой по- просветен и по-чувствителен към красотата, изкуството и урбанизма човек би ги определил даже като „престъпление” – не финансово, а културно и нравствено. Защо?
За първи път от 2 хилядолетия беше нарушен архитектурният смисъл на цялата композиция на това място чрез изместването на нейния център от римско време насам. Кощунство, което не си е позволил даже червеният диктатор Вълко Червенков, по чието време е възстановено унищоженото от англо-американските бомбардировки покрай Коледа и на Великден през 1944 г. сърце на София.
А по думите на световноизвестния архитект Жан Нувел пред нас, които сме цитирали и на премиера, и на кмета: „Това е единственото място, което имаше дизайн и композиция в целия град”. На един от тримата най-големи архитекти на нашето време определено май може да се вярва повече, отколкото на „Ало, Банов съм...”. Или не?

25-те млн. кредит са за Русенската корабостроителница, не за Йончева

25-те милиона кредит, които фалшива новина на сайта на бТВ приписа на Елена Йончева часове преди нейния брифинг по казуса Ало, Банов съм..., а след това бе цитирана от куп медии и даже беше зададена като въпрос на депутатката, се оказаха не за нея, а за русенската корабостроителница. При това кредитът към КТБ е редовно обслужван, както сочат всички документи. Това стана ясно в предаването на Люба Кулезич по Евроком.