19min.bg

Фалира автопроизводителят Fisker

Моментът, от който собствениците на Fisker Ocean се страхуваха, настъпи. Fisker Group Inc., оперативното дъщерно дружество на базирания в Калифорния стартъп за електрически превозни средства Fisker Inc., официално подаде вчера молба за защита от фалит по глава 11 в Делауеър, като се позова на "различни пазарни и макроикономически пречки".

В изявлението на компанията се казва, че тя е в "напреднали дискусии с финансовите заинтересовани страни относно финансирането и продажбата на активите му". С други думи, производителят на изцяло електрическия SUV Ocean търси някой, който да купи каквото е останало от компанията след месеци на сътресения.

Производството на единствения продукт на Fisker беше спряно в завода на Magna в Австрия миналия месец, тъй като се натрупаха складови наличности и цените бяха намалени с надеждата да се получат така необходимите парични средства. Седмица по-късно австрийското дъщерно дружество на Fisker подаде молба за реорганизация, а сега и цялата компания официално тръгва по пътя на фалита.