19min.bg

Фалира и най-големият бг туроператор, представител на отишлия си Томас Кук, пак сме изненадани

След като не бе разбрало за предвиждания по цял свят още от април фалит на световния туроператор Томас Кук и дори единствен не го бе включило в защитата от евентуални финансови проблеми на фирмата, Министерството на туризма реагира закъснително и на фалита на най-големия български туроператор. Още по-жалкото е, че НЕ СА ВЗЕТИ МЕРКИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗА ВСИЧКИ В БРАНША Е ЯСНО: ФИРМАТА Е БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СЪЩИЯ ТОЗИ ТОМАС КУК.


Часове, след като даже в медиите излязоха съобщенията, че Астрал Холидейс е стартирала процедура по несъстоятелност след 24 години на пазара, реагира и ресорното ведомство. Министърът на туризма Николина Ангелкова свика среща с ръководството на Астрал Холидейз и застрахователното дружество Уника АД.


„Астрал Холидейз Интернешънъл АД има валидна застраховка със застрахователната компания Уника АД. Лимитът на полицата е 700 хил. лв. и е за срок до 14.11.2019 година“, съобщиха от министерството. При размаха на дейността на Астрал тези пари са капка в морето, коментират хората от бранша. За тях НЕ Е НИКАКВА ИЗНЕНАДА случилото се.


„В момента се работи по изясняване на точния брой туристи, които имат договори за туристическа услуга с Астрал Холидейз. Дружеството уверява, че пътуванията на основната част от туристите, закупили почивки, които в момента се намират зад граница са платени. Компанията информира още, че клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания. В официалната позиция на дружеството се казва, че потребителите на Астрал Холидейз Интернешънъл АД, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон“, информират още от ведомството на Ангелкова.


Проблемът обаче не е толкова в решаването на индивидуални казуси, колкото в липсата на цялостен подход да бъде реално познаван и подпомаган секторът, при това превантивно, а не „следварително“, гласят коментарите на анализаторите.


Особено пък в конкретния случай с Астрал, който е бил твърде лесен за прогнозиране още с първите информации за проблеми на Томас Кук преди цели 6 месеца.


А каква е картината в момента: „Министерство на туризма е в непрекъсната връзка с представители на туроператора и следи ситуацията, за да бъдат защитени интересите на туристите според правилата на българското законодателство“.