19min.bg

Фалит за НЕК, ако загубим делото Белене

Русия има всички шансове да спечели иска срещу България за отказа за изграждане на ядрената централа Белене, като не изключва вероятен фалит на НЕК. „Братушките“ допускат възможността да си върне понесените щети не с пари, а с активите на Националната електрическа компания на България. Това заяви за РИА Новости източник от руския атомен отрасъл.

В такъв случай Атомстройекспорт ще е най-големият кредитор на електрическата ни компания и ще придобие значителна част от нея. „Ако този иск доведе до банкрут на НЕК, което е много вероятно, руската страна е готова да вземе активите й”, заявил източникът. 

Руската страна в никакъв случай няма да предаде нито един документ на американската Уестингхаус, на която България поръча да направи технико-икономическата обосновка за използването на оборудването от Белене в АЕЦ Козлодуй. 

На 11 септември Атомстройекспорт увеличи иска заради спрения проект на 1 млрд. евро. Българските власти разпалено отхвърлиха претенциите. Промяната в размера е мотивирана с факта, че проектът беше прекратен предсрочно от София, а изтече и срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 г.