19min.bg

Фалшива новина е, че подкрепяме българското вето за Северна Македония: Нидерландия и Дания

     Хага и Кохенхаген не подкрепят българското решение да блокира преговорите на Скопие с Европейския съюз и появилите се в български медии твърдения са "фалшива новина" и "неверни".


Това съобщиха в отговор на въпрос на "Дневник" говорителят на външното министерство на Нидерландия Дирк-Ян Вермей и съветникът от отдела за комуникации на същата датска институция Сисел Кристине Сьо.


"Това е фалшива новина, просто не е истина, се казва в писмен отговор на институцията. Нидерландия, и преди, и сега беше и е на мнение, че Северна Македония е осъществила сериозен напредък и че междуправителствена конференция трябва да се състои веднага щом бъде съгласувана преговорна рамка," отбелязва Вермей.


"Информацията от български медии, предполагаща, че Дания се е присъединала към българското вето на преговорите на Северна Македония с ЕС, не е вярна," отговори на "Дневник" Сьо. "Дания подкрепя сегашните предложения на комисията за преговорните рамки както с Албания, така и със Северна Македония, и много ясно е заявила това на всички преговорни форуми."


Вчера в "24 часа" се появи информацията, че "Дания и Нидерландия подкрепят ветото на София към Скопие", с цитиране на дипломатически източници. Информацията, разпространявана и в македонски издания, посочва като основание не спорни въпроси на Хага и Копенхаген към Скопие, а резервите за преговорната рамка на Албания.