19min.bg

Фалстарт на гласуването за отказа от кабинета Николов

Фалстарт на гласуването за отказа от проектокабинета Николов, защото депутатите не събраха кворум. Във вота участваха само 105 депутати и се оказа, че няма необходимия кворум от 121 души. Преди началото на дебатите пленарната зала напусна групата на Има такъв народ. А депутатите от ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.


Бе обявена 15 минути почивка. 


"Видяхте какво се случи, след това гласуване нямам представа премиер ли съм, или не съм", коментира лаконично Пламен Николов.

Преди това депутатите от Има такъв народ демонстративно напуснаха пленарната зала преди началото на обсъждането на отказа на тяхната партия да състави правителство.


Последва контрапредложение от страна на парламентарната група на ГЕРБ. Те поискаха да се гласува решение на Народното събрание, според което парламента не избира предложения от ИТН проект на правителство. Росен Желязков от ГЕРБ поиска парламентът да приеме друг текст на проекторешението - че не избира Пламен Николов за министър-председател. Той предложи решението да е: не избира Пламен Николов като министър-председател. Това е решение, а не констатация на волята на кандидата, че не иска. С предложения проект ние оказваме попечителско съдействие на волята му, да уведомим останалите, че той не иска. С подобно решение ще създадем демон, от който ще се