19min.bg

Фандъкова: 40% от замърсяването на въздуха през зимата е от отоплението на дърва и въглища

Благодаря на колегите, които приеха моето предложение за създаване на по-сериозни механизми, за да можем да ограничим един от основните замърсители на въздуха през цялата година, особено през зимните месеци. Известно е, че около 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища. В Столичната община имаме разработена програма от над 100 конкретни мерки. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на трибунка, предаде Фокус.


"Това, което по Закона за околната среда и с нашата наредба е забранено горенето на отпадъци продължава да се случва, особено в някои квартали, като "Красна поляна" и район "Слатина", това за хората е основен проблем. На среща с инциативния комитет с хората в Красна поляна поставиха въпроса но и дадоха това предложение, за да бъдат по-сериозни санкциите", каза Фандъкова.


"Надявам се всички народни представители да подкрепят това предложение. В момента са засилени проверки на горенето на отпадъци. Само за последния уикенд бяха проверки на Столичен инспекторат и СДВР на строителни обекти, автосервизи, пунктове за купуване на вторични суровини, там са налагани санкции и ефектът е по-сериозен", добави кметът на София. По думите й, са направени 21 проверки за горене на отпадъци на открито. "Създадени са 3 акта. Подуяне и Възраждане в два частни имата горене на дограма. 30 сигнала за вчера за горене на отпадъци. От 1 декември до вчера са направени над 345 проверки, те продължават и днес", посочи още тя .


"Само с актове и санкции които от физически лица не се събират, няма как да се справим с този проблем. Разчитаме на полицията да можем да се спрявим поне до голяма степен с този проблем. Проблем има много отдавна. Усилията за справяне с този проблем са също от много идвам", обясни Фандъкова."През 2011 Столична община създаде първа програма, с ясно мерки за справяне със замърсяването. Благодарение на тях имаме непрекъснато подобрение на показателите. Нито една институция и мярка не могат да решат проблема. Той трябва да се реши от всички. Ние трябва да се откажем да караме автомобили и да се отопляваме на дърва", допълни столичният кмет.


Тя уточни, че общината има проект, който включва 20 000 домакинства за подмяна на отоплителните уреди с по-екологични. "Усилието е да убедим хората да се включат. Към момента имаме подадени над 6 000 заявления. Най-виоките нива бяха отчетени през нощта събота и неделя, което се дължи на отоплението. Работим активно, защото хората очакват от нас предприемане на мерки", каза още Фандъкова.