19min.bg

Фандъкова иска автономия на образователните институции

Кметът Йорданка Фандъкова проведе среща с директорите и преподавателите от столичните учебни заведения. На събитието бе проведена дискусия на тема Реформата в училищното образование-ключов фактор за икономически растеж.


„Най-отговорно твърдя, че предучилищното образование в София е едно от най-добрите в Европа и то не само като база, но и като качество”, каза Фандъкова по време на срещата. По думите й, едно от най-важните неща в тази сфера е да има автономия на образователните институции.


Тя припомни, че недостигът на места в детските градини през 2006 година е бил единият от проблемите, с който се е сблъскала през първия месец в качеството си на заместник-кмет на образованието. "Един проблем, който никой не назоваваше", подчерта Фандъкова."Не е имало период в София, в който с такова темпо да бъдат строени детски градини. 80% от заведенията за деца приличат на луксозни хотели", заяви още кметът и допълни, че постоянният и непрекъснат диалог е начинът да бъде намерено правилното разрешение на проблемите.


В същото време стана ясно, че българските гимназисти ще бъдат обучавани да не се застояват по балконите и да се качват в градския транспорт всеки ден от различни спирки, за да се предпазват от терористи. Тези правила са включени в новите уроци по задължителното военно обучение. Тази година има и допълнение от две нови теми - за гражданско-военните взаимоотношения и за историята на Българската армия, тъй като по време на лекциите миналата година учениците сами изразили желание да имат повече теоретични занятия.