19min.bg

Фандъкова иска парното да се плаща по 2 тарифи

Тази седмица Столичният общински съвет ще обсъжда внесените предложения за облекчаване на клиентите на Топлофикация - София. Те предвиждат потребената топлоенергия до 250 киловатчаса да се заплаща с 20 на сто отстъпка, а до 1200 киловатчаса – с прогресивно намаляване на отстъпката. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя обаче уточни, че трябва да се вземат решения на национално ниво, защото подобни промени се отнасят до общите условия на дружествата с клиентите.


Такова двутарифно заплащане беше записано за тока в плана Орешарски преди сформирането на правителството. Тогавашният председател на ДКЕВР Евгения Харитонова обясни, че това е форма на кръстосано субсидиране, което е забранено от регламентите на ЕС.


Кметът посочи, че е поискала среща с ръководството на регулатора и с министъра на икономиката, за да се обсъдят тези въпроси. Срещите обаче се бавели, а време нямало.


По повод интензивните валежи, които се очакват през тази седмица Фандъкова  съобщи, че е говорила с фирмите по чистота, за да се увери, че ще почистят оттоците по улиците .


Първата дама съобщи още, че предстои площадът Радой Ралин в столицата да бъде реконструиран и до края на 2014 г,да бъде изчистен от търговски обекти.