19min.bg

Фандъкова: Културата е индустрия

„Развитието на културата е инвестиция в хората и в духовното развитие на града“, заяви кандидатът за кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Първата дама на София участва в кръглата маса Корпоративната социална отговорност на бизнеса в подкрепата на инициативата София - европейска столица на културата 2019 и се срещна с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите й чрез развитието на културната индустрия се привличат партньорства и туристи. Фандъкова припомни, че в града вече са открити два нови музея, предстои завършването на музея на София, подземния музей под базиликата Св. София, както и на откритата археологическа експозиция Сердика - Средец.


С популярност сред гражданите вече се ползват откритата сцена пред НДК и изложбената площ на пешеходния мост там, откритата галерия пред Народния театър, освен това предстои оживяване и на пространството при Софийската градска художествена галерия, по подобие на това при новооткрития Музей за съвременно изкуство, каза още кандидатът за кмет.


„Европа е изградена като културен континент с визията, че това е първо качество на живота“, посочи заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. По думите му кандидатурата за европейска столица на културата стимулира кандидатстващите градове да направят инвентаризация на съществуващото при тях, както и да очертаят силните и слаби страни.


Най-важното от направеното до момента, според главния архитект на София Петър Диков, е разкриването на археологическото богатство в центъра. Трябва да се работи за изграждането на нови културни центрове в периферията на града, където в момента има дефицит. Диков посочи още, че през следващата година ще има един организиран туристически маршрут за всички музеи в центъра на София.