19min.bg

Фандъкова много пред Мая, Бонев можеше да вкара група в СОС, ако не бе гузен


Кметът на София Йорданка Фандъкова уверено поведе на първия тур на изборите за своя четвърти мандат. Различните социологически агенции към редакционното приключване на броя в 18 часа й даваха от 34 до предвидените в анкетата на 19 минути 3 седмици преди вота 38%. Втора остана Мая Манолова, която според екзит – половете събра 24 – 30%.



Голямата изненада беше високият резултат на Борис Бонев, който с предвижданите към редакционното приключване от 7 до 11% можеше да вкара цяла група съветници в софийския парламент. Ала се яви без листа на изборите, също като Манолова. Възможните версии защо се лиши от възможността наистина да влияе на политиката в столицата със собствена група в СОС – минимумът е 5 съветници, отговорите могат да бъдат два – от наивност или от гузност. По-вероятен е вторият вариант: само преди месеци Бонев се оправдаваше на обвиненията, че Спаси София гони политически, а не граждански цели с образуваните скандали, с очевидната лъжа, че няма такова нещо. Апропо, в кампанията за кмет не беше направено нито едно ново разкритие, нито едно корупционно разобличение. И това едва ли е случайно. Защо?
Резултатът е отнети в полза на ГЕРБ и БСП, които ще бъдат големите победители от преразпределението на процентите, представители на десните избиратели в София в местния парламент. Така управляващата партия се движи на ръба на мнозинството, с което свикна от 3 мандата и ще й бъдат необходими броени гласове, за да контролира СОС. А именно местният парамент решава всички въпроси, поръчките, харченето на 1,75 млрд.лв. бюджет на София, не кметът, както 19 минути обяснява от началото на кампанията, а след нас го стори и премиерът. Наивните избиратели нека днес вземат своя ден за размисъл, ако сега разбират в каква игра участваха, хващайки се на евтини трикове. И поздравления за бТВ, без чиято активна подкрепа във финалната седмица Бонев щеше да си остане на 2 – 3%.



Резултатът на листата за съветници на ГЕРБ, показан от екзит-половете при редакционното приключване, съвпада с прогнозирания от 19 минути преди 3 седмици – 34%, при БСП е 20-23% или отново сбъдната прогноза от анкетата ни, според която НАД 80% ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА МАНОЛОВА СА ЧЕРВЕНИ – В СЛУЧАЯ ОТИВАТ КЪМ 90%. А това прави несъстоятелно цялото й предатеско отричане от партията, паметника на съветската армия и куп още работи. И поставя сериозни въпроси дали това беше надпартийната кандидатура, която търсеха или щяха да постигнат този резултат – 3 пъти над предишните избори, и с истински червен играч.



От резултатите се вижда също, че ако Спаси София не цепеше гласовете на десницата, най-вероятно тя, а не БСП щеше да има претендент на втория тур на изборите за кмет на София, при това с много по-големи шансове срещу Фандъкова от Мая Манолова.