19min.bg

Фандъкова откри кабинет за спешна помощ в Кремиковци

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откриха център на дислоцираната спешна помощ в квартал Ботунец в район Кремиковци вчера.


“Това е първият от центровете на дислоцираната спешна помощ, който откриваме”, посочи министърът. По думите й – ангажиментът между Министерството на здравеопазването и Столична община е поет още през май, като тогава е уговорено екипи на спешна помощ да се открият на четири места в София.


По този начин смятаме, че ще се намали максимално времето на достъп на линейките при повиквания, коментира Атанасова. В кабинета в район Кремиковци ще работят 16 души, като непрекъснато ще работи дежурен екип заедно с мобилен екип.


Министърът на здравеопазването съобщи, че се обмисля от догодина да има такива центрове за спешна помощ и в Пловдив, Варна и Бургас.


До един месец ще бъдат открити и другите три центрове на дислоцираната спешна помощ в София в район Студентски, в район Люлин и в район Надежда, като до края на октомври ще бъде открит този в район Люлин. Откриването на такива центрове означава, че хората няма да чакат линейка един час от центъра на София, според столичния кмет.


Финансирането за ремонта на тези помещения е осигурено изцяло от Столична община. Стойността за центъра в Кремиковци е 55 000 лева.