19min.bg

Фандъкова: Почти готов е заводът за преработка на отпадъци в Садината

За по-малко от година започваме да обслужваме завод, който да се използва за десетилетия напред от столичани. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка напредъка по изграждането на завода за преработка на отпадъци в местността „Садината”, при гара Яна.


Според Фандъкова над 70% от всички общи дейности вече са изпълнени и проектът вече е пред завършване. „Още няколко месеца остават до пускането в експлоатация на завода. При четири от сградите строително-ремонтните дейности са завършени”, каза още Фандъкова.


За довършване остава само една от сградите. Паралелно с това вече се монтира оборудването и част от него вече е завършено. „При една от сградите вече тече и изпробване на оборудването”, допълва тя.


Тя обясни, че индивидуалните проби са започнали още на 20 април, продължава монтирането на оборудването и изграждането на подземните мрежи.


Кметът очаква до края на юни напълно да бъде завършено и монтирано оборудването и да останат само вертикалната планировка, така че до края на лятото заводът да бъде завършен и да започне неговата пробна експлоатация.