19min.bg

Фандъкова: Северните зони на града крият голям потенциал

Северните територии на София са ценен териториален ресурс и дават възможност чрез добро градско планиране да се развиват равномерно, подредено и целенасочено, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на Международната конференция Урбанистична гъвкавост и устойчивост Turas & Metrex.



Проблемите, с които се сблъскваме във вече гъсто населените и популярни райони на града, до голяма степен се дължат на липсата на стабилни планове или тяхната частична промяна, каза още тя.



В същото време обаче с добре обмислени устройствени планове, проекти за радиални връзки и нови икономически модели може да бъде стимулирано развитието на северните територии, отбеляза кметът.



За нея с добро планиране и целенасочена политика на север от София могат да бъдат създадени модерни вторични градски центрове, като природата бъде опазена. За развитието на тази концепция обаче е нужно изграждането на адекватна инфраструктура и пътни връзки, призна още тя. По думите й, Северната скоростна тангента улеснява достъпа до територията, но остават проблемите с локалните връзки на населените места.



Кметът допълни, че всички отдели в Столичната община работят активно за превръщаните на зоните на север от София в модерна част от града, предлагаща високо качество на живот.