19min.bg

Фандъкова: София е лидер и по работа, и в духовността

Денят на София 17 септември беше отбелязан със специална сесия на общинския съвет. На нея десет души станаха почетни граждани. Сред тях са: коренякът Стефан Данаилов – депутат от БСП, олимпийската шампионка от Сеул 1988 г. и все още световна рекордьорка на бягане 100 м с препятствия Йорданка Донкова, един от двамата български аристократи и бивш външен министър Иван Станчов, легендарният лекар проф.д-р Иван Черноземски, ексминистър на здравеопазването и др.


Ето и словото на кмета:


Уважаеми граждани и гости на София,


Честит 17 септември! Тази година празникът на нашия град идва като знак не само на вярата, надеждата и любовта, но преди всичко на мъдростта, която ни прави общност.


През последните месеци сме свидетели на много внушения за някаква червена линия, която разделя София и останалата част от страната.


Представянето на нашия град като гето никак не е мъдро. Защото София вече хилядолетия наред е символ точно на обратното – на единението.


Няма друга столица, където в радиус от стотина метра да съжителстват най-старата действаща черква в Европа, една от най-красивите джамии, третата по големина синагога на континента и католическа катедрала, която софиянци възстановяват от руините.


Няма по-ясно доказателство, че София сама по себе си е знак за единство, за толерантност и за зачитане на правата и разбиранията на всеки и на всички.


С цялото това богатство от вековете, което нашите предци са ни оставили, ние решихме да бъдем кандидат за европейска столица на културата през 2019 г. Но не сами. София отново е обединител. Тя подаде ръка на нашите приятели от Югозападния регион да кандидатстваме като един отбор.


Защото не само икономически, като дава работа, но и духовно София е лидер и локомотив на развитието за тях, пък и за цяла България.


Като мястото, привличащо над 80%от инвестициите и над половината от европейските средства, влизащи в България, ние се чувстваме длъжни да помагаме на своите съседи и заедно да работим за благото на гражданите.


Затова поканих днес на нашия общ празник моите колеги – успешните кметове от Югозападния регион. Така ние показваме и подчертаваме своята амбиция утрешният делничен ден  да бъде по-добър и по-успешен – с хоризонт до 2019 и след това. Онова, което правим днес, го оставяме за своите деца и за своите внуци...


Честит празник на София, честит празник на всички, които вярват, на всички, които се надяват, на всички, които обичат и които с мъдростта и таланта си вървят напред!