19min.bg

Фандъкова: София предоставя най-добрите условия за лечение на раково болните

Благотворителен търг в подкрепа на дарителската кампания "За живота", която е под патронажа на кмета на София  Йорданка Фандъкова, се състоя в София. Инициативата събира средства за закупуването на първия у нас апарат за лъчелечение на онкоболните по време на самата операция. Терапията с него е много по-щадяща и ефективна и употребата му може да повиши шанса за живот на много пациенти.


„В последните години инвестирахме над 5 млн. лв. в ново оборудване на столичната онкологична болница. Заедно с Националната онкология подготвяме проект за закупуване на апаратура с европейски средства. София реално е градът, който предоставя най-добри условия за лечение на онкоболните. Усилията за подобряване на условията в болниците продължават, защото животът е на първо място. Затова и Столичната община започнахме първата голяма скринингова програма за рак на гърдата. Тя се проведе в 4 болници и безплатно бяха прегледани над 5 000 жени“, заяви Фандъкова.


На благотворителния търг бяха продадени произведения на известни български творци. Необходимата сума за закупуването на апарата е 1,5 млн. евро. Дарителската кампания се провежда от три години като до момента са събрани над 120 000 лв. От последната инициатива са постъпили 26 990 лв.