19min.bg

Фандъкова връчи договорите на 42 неправителствени организации по Програма Европа

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи договорите по Програма Европа на 42 неправителствени организации по време на откриването на новото арт пространство - Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика.


Всички проекти са насочени към модернизирането на София, като с предимство са тези с обществено значение. Сред тях са за дигитализация на образованието, Чисти коли за чист град – за насърчаване на употребата на електрически коли и Заслушай се – за хората с увреден слух.


За деветте години работа по програма Европа успяхме да осигурим финансиране в размер на над 3,7 млн. лв. финансова подкрепа за добрите идеи на гражданските организации, каза още Фандъкова и допълни, че няма друга програма в България, която да подкрепя с такъв мащаб гражданската енергия.


Тя припомни, че по програмата са реализирани редица проекти за устойчиво социализиране, обновяване и облагородяване на изоставени обществени сгради, исторически квартали и публични пространства, базирани на добри европейски практики.


Програма Европа може да бъде сравнена с триъгълната кула на Сердика, защото има три стожера - НПО, европейските ценности и местното самоуправление, каза кметът.


Пространството е било възстановено от Столичната община и Министерството на културата по норвежкия механизъм след десетилетия на различни планове. През 1958 г. при изкопни работи е открита триъгълната кула. От 1992 г. тя остава скрита до днес, когато става пространство за изложби култура и дискусии.


Половин млн. лв. са вложени за реставрацията и оформянето на пространството, припомни Фандъкова. Новото арт място, което се намира в Кулата, ще бъде стопанисвано от Музея за история на София.


Там бе открита и изложба за първия княз на Освободена България -Александър Първи Батенберг. Авторът д-р Тошо Пейков е събрал над 130 уникални фотоса  от личния архивна рода, към който принадлежи дори съпругът на Елизабет II.


Малко хора знаят, че княз Батенберг се е сражавал в Руско-турската война и е получил два ордена за това. Наричан е още Сливнишкия герой, защото се е бил за защитата на Съединението в Сръбско-българската война.