19min.bg

Фандъкова: За София няма опасност да остане без вода

За София няма опасност да остане без вода. В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова. Столичният общинския съвет решава днес дали да позволи водопреносната мрежа на София да бъде използвана за пренос на вода от язовир "Белмекен"/ "Бели Искър" към Перник. Йорданка Фандъкова подчерта, че е поставила ясно условията, при които водата за Перник да минава през системата на София.


 „Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза кметът на София пред Нова телевизия..


„Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите „Искър” и „Бели Искър” има за години напред”, заяви столичният кмет. „Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават две-три аварии годишно, по информация на „Софийска вода””, уточни столичния кмет и пак подчерта, че за София няма опасност да остане без вода.