19min.bg

Фантастико е ударената от взрива в Ел. Пелин верига?

Фантастико най-вероятно е веригата, чиито складове са ударени от взрива в Елин Пелин. Името не бе съобщено от вътрешния министър, който обаче даде подробности, че има големи щети във вид на унищожена стока и изгоряла техника, включително пострадали от пожара, потушен към 23 ч. бусове и камиони. В същата община има бази и друга хранителна верига - ЛИДЛ, но тя не е пострадала. Това научи 19 минути чрез хора на място. Общо големите складове в логистичния хъб са 6, включително на още една немска компания - DM.


Фантастико е единствената българска от големите хранителни вериги, опериращи у нас и има силни позиции особено в София. Може ли именно в засягането на нейните складове да е заровено кучето при евентуално умишлено причиняване на инцидента?


Засега няма никакви данни и следствието не е започнало. Какво се знае официално:


Взривовете, които доведоха до вероятно 1 жертва и поне 2-ма души с опасност за живота избухнаха тази вечер в склад за фойерверки. След работно време хора отишли да си набавят илюминации за утрешно парти, както разказа министър Калин Стоянов, който от първите минути на аварията е на мястото на събитието. Прие там и премиера Главчев.


Сегашната информация на органите на реда не може да даде причина за инцидента с тежки последствия.


Знаем само, че от първия склад огънят се е пренесъл и в друг, където имало и продукти с тротилов еквивалент, но не тротил, уточни министърът.


Предотвратено е изтичане на газ, като МВР е работило в тясна връзка с Министерството на енергетиката. Министерството на транспорта също е оказало сериозна помощ на място, без да прекратява полетите на близкото летище София, но спирайки жп линията в близост, която свързва София с цяла Южна и Източна България, включително с морето, което е най-натовареното в момента направление.  


Няма опасност за София, а местното население ще нощува извън населените места в близост до взривовете, за да има превенция срещу евентуални скрити опасности и остатъчни взривове, съобщи още министърът на вътрешните работи. 


 Мария Пенчева