19min.bg

Фармацевтите и здравната каса постигнаха съгласие

Българският фармацевтичен съюз и Здравната каса са постигнали консенсус за начина на финансиране на услугите по изпълнение на рецепти, съдържащи лекарствени продукти, покривани изцяло от здравния фонд. Формулата, която ще използват, е пропорционална спрямо стойността на съответните медикаменти.

Това е ключов момент в диалога между Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз относно предложените промени за предписване и отпускане на някои лекарствени продукти. Търсенето на консенсус между двете страни започна още миналата седмица и беше съпроводено от протестно затваряне на аптеки в цялата страна за по няколко часа.

На практика промяната за пациентите ще бъде в това, че те ще могат да взимат предписаните им лекарства в различни аптеки, а не както досега цялата рецепта да бъде изпълнена на едно място. Споразумението между преговарящите страни беше необходимо, заради ограничения оставащ финансов ресурс в резерва на Касата.
Фармацевтите определят това решение като краен компромис, който са допуснали, за да не се стига до прекратяване на договори между някои аптеки с Касата, каквото желание бяха заявили миналата седмица.

„Аптеките ще получават възнаграждението като процент от стойността на отпусканите медикаменти. Той ще е 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт. Ще бъде спестен значителен финансов ресурс”, посочи временно и. д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров. Според Димитър Маринов, който е председател на Българския фармацевтичен съюз, „този механизъм е много по-справедлив”.