19min.bg

ФБР претърси имение на Доналд Тръмп

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида, съобщиха световните агенции. Агентите са търсили материали, които Тръмп е донесъл със себе си в Мар-а-Лаго, след като е напуснал Белия дом, съобщи New York Times. Ако сред тях има документи с класифицирана информация, това би било нарушение на федералните закони.


При напускането на Белия дом през януари 2021 г. Тръмп взе със себе си 15 кутии с материали. Кутиите бяха върнати в Националния архив година по-късно, но агентите са установявали дали в имението има и други документи от Белия дом, предаде АП.


Претърсването се е фокусирало върху района на клуба, където са офисите и личните апартаменти на Тръмп, съобщи CNN, отбелязвайки, че личният адвокат на Тръмп Кристина Боб е присъствала. Самият Тръмп обаче е в Ню Йорк.


Белият дом не е бил предварително уведомен за акцията. Висши негови служители са научили за нея от Туитър, твърди New York Times.


В драматично изявление Тръмп се обрисува като жертва на тъмни правителствени сили. Той не съобщи конкретно какво са търсили федералните агенти, а само че домът му във Флорида е „под обсада, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР“. Според него „подобно нападение може да се извърши само в страни от Третия свят“. „Те дори разбиха сейфа ми!  Каква е разликата между това и “Уотъргейт”, където оперативните агенти проникнаха в Националния комитет на демократите? Сега демократите нахлуха в дома на 45-ия президент на Съединените щати“, оплака се той.