19min.bg

Фекалиите в морето вече личат във Варна

Сателитни снимки на Варненския залив са документирали тревожния размер на замърсяването с фекални води, предизвикано от авария с канализационна тръба, съобщава Дневник. Въпреки, че е научила за нея още на 20 август м.г. местната администрация не е намерила за нужно да информира гражданите вече повече от девет месеца. Вместо това кметът на града Иван Портних обяви със своя заповед от 30 април т.г. като годен за къпане един от най-замърсените плажове в града.

Снимка, направена на 12 май от сателита Sentinel-2, ясно показва тъмно оцветяване на водата във Варненското езеро, в двата плавателни канала, които го свързват с морено и в югоизточната част на Варненския залив.


Според проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология към БАН, оцветяването на водата се дължи на преждевременния и бурен цъфтеж на фитопланктона Prorocentrum cordatum.

Явлението е причинено от силно биологично замърсяване

на водата във Варненското езеро. "По този начин планктонът се превръща в "лакмус" за това колко мръсна е водата и в каква посока я носи течението", каза проф. Мончева.

На сателитната снимка се вижда как оцветената в тъмно вода на Варненското езеро е преминала през двата плавателни канала, които го свързват с морето, наситила е акваторията на пристанището и е "заляла" по цялата му дължина и плажа на градския район "Аспарухово". Точно него със своя заповед от края на април т.г. кметът на града обяви за един от "годните за къпане".