19min.bg

Фермите за норки на Градус се отървали от К19 тестове

По разпореждане на заместник-министъра на земеделието доц. д-р Крум Неделков Българската агенция по безопасност на храните затяга контрола върху фермите за норки.


Приета е програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България за периода 2021-2022 г.


Основна причина за приемането на програмата обаче са констатираните пропуски в досегашния контрол върху фермата за норки в с. Маджерито, област Стара Загора. Тя е собственост на старозагорския бизнесмен Иван Ангелов, собственик на Градус. Във фермата се отглеждат над 120 000 животни. От създаването й преди 5 години срещу нея постоянно има протести и сигнали за нарушения, свързани с екологично замърсяване и нехуманно отношение към животните, но това по никакъв начин не попречи за просперирането на този бизнес. Предприятието не бе затворено дори когато в други държави бяха избити хиляди норки заради опасност от разпространение на К19 от животни към хора. Собственикът на фермата обаче успя да издейства работниците в нея да бъдат едни от първите ваксинирани в страната, наред с лекарите и медицинските сестри.


Проверката, разпоредена от служебния министър на земеделието Христо Бозуков, е установила, че през ноември миналата година от първоначално създадената програма за контрол и надзор на фермата е отпаднало задължението за ежеседмично изследване на трупове на животни за зараза с коронавирус. Тази промяна е направена само три месеца след приемането на програмата. Като мотив е посочено, че не били установени положителни проби на изследвани животни.