19min.bg

Финално регистрирани за участие в изборите са 24 партии и 9 коалиции

Подготовката за изборите протича нормално съгласно сроковете. Финално, последно, регистрирани за участие в изборите са 24 партии и 9 коалиции. Регистрацията на една коалиция беше заличена", заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева, предаде БНТ.

От 19 септември на страницата на ЦИК всички избиратели могат да извършат проверка дали имената им фигурират в подписка на партии и коалиции за подкрепа. Ако не са се подписали, да подават жалби до Комисията за защита на личните данни.

Регистрираните за тези избори са повече от тези за предишните два вота.

    "До 21 септември има възможност за промяна в състава на коалициите. На 16 септември изтича срокът за регистрация на инициативни комитети за независими кандидати. Във Варна има три инициативни комитета. До 18 септември кметовете на общини трябва да изпратят покани до парламентарно представените партии за сформиране на секционните избирателни комисии", допълни Росица Матева.

По думите ѝ до момента има 5070 подадени заявления на избиратели, които искат да гласуват извън страната.

    "Има подадени 11 жалби срещу решения на ЦИК до момента. Има и 3 молби за отмяна на решения на ВАС", добави Росица Матева.

Поясни, че за частичните местни избори на 20 октомври върви нормално организацията.

    "Утре ЦИК ще изтегли жребия за частичните избори. Номерата ще започнат от номер 41, за да не съвпадат номерата с тези за Народно събрание, защото ако някъде има втори тур на кметските избори ще е на 27 октомври с парламентарните избори", коментира Росица Матева.

По думите ѝ след промени в Изборния кодекс е възложено на печатницата на БНБ да предостави специализирана хартия.

    "На 10 януари Централната избирателна комисия е получила от "Сиела норма" и "Смарт Матик" изискванията, на които трябва да отговаря хартията. Те са изпратени на БНБ и ние имаме уверението от печатницата на БНБ, че хартията отговаря на тези изисквания. Помолихме управителя на БНБ да разреши на печатницата да вземе отношение", заяви Росица Матева.