19min.bg

Финландски политик разкритикува блокирането на България за Шенген

Решението на Финландия да блокира влизането на България и Румъния в Шенген бе остро разкритикувано от Еро Хейнялуома, финландски политик, председател на финландския парламент и лидер на парламентарната група на социал-демократическата партия, която е основна опозиционна сила във страната.
В интервю по финландската телевизия Хейнялуома заяви, че избраната от Финландия линия на поведение е проблемна, предаде БТА.


Председателят на парламента призна, че е трудно да се разбере какво би спечелила Финландия, ако България и Румъния останат извън Шенген, тъй като гражданите на тези две страни могат да се придвижват свободно на територията на ЕС с паспорт.
"В това отношение бих препоръчал да се последва примерът на Германия и други централноевропейски страни и да се допусне шенгенското членство на България и Румъния", каза още той.


По думите на Еро Хейнялуома целта на Финландия трябва да е да си създава приятели, а не врагове. Той добави, че очаква да се постигне компромис по проблема в близките месеци.


През септември Финландия се присъедини към Холандия и блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно придвижване без паспорт.
Миналата седмица обаче Европейският парламент утвърди с голямо мнозинство втора резолюция в подкрепа на присъединяването на двете държави. При посещението си у нас преди дни председателят на Европейската комисия Жозе Барозу също подкрепи членството на страната ни.
Очаква се на 23-и октомври Европейският съвет да вземе решение.