19min.bg

Фирми плащат 35 стотинки на час, а въртят десетки милиони

Изследователи в български  маркетингови агенции, с висше образование и специфични умения да обработват огромни бази данни по специализирани програми, „на книга“ работят на минимална работна заплата, научи 19 минути. Дори след години работа стават най-много „специалисти“ на минимален осигурителен праг. Агенциите, които ги наемат, имат договори с големи международни възложители, които били привлечени от евтината и квалифицирана работна ръка у нас.


Считани за водещи в бранша фирми допълнително смъквали цените, за да грабнат по-големи договори от международните си контрагенти. „Разликата в дъмпинговите цени се покрива основно с ощетяване на служителите им, тъй като това са агенции в областта на услугите и основният им разход се сформира от работните заплати“, коментират анализатори.


Сред най-честите начини да запазят високи печалби при ниски разходи е например заплатата да не отчита и извънредното работно време, тъй като то било съобразено с часовия пояс на западните възложители, които са предимно от Северна Америка – Канада и САЩ. Нощната смяна обикновено е десет часа, а фиксираното в договора допълнително възнаграждение  за нощен труд започват със смешните 0,35 лв./час, разказват служители, които се чувстват ощетени от изтощителния режим на работа, който обикновено бил седем нощи работа, седем дни почивка,


За да задържат служителите си, някои българските агенции -подизпълнители като МАП рисърч,  Бългериън онлайн солюшънс и БОР раздавали допълнителни бонуси, извън осигурителния доход, които обаче изплащали с два-три месеца закъснение. Сумите можело и въобще да не бъдат платени, ако междувременно, в очакване на парите си, на служителят реши да напусне. Най-много некоректните работодатели пестели от служители, които излизали в дългосрочен болничен и от жените, които забременеят и излязат в майчинство.


Загубата на нерегламентираните бонуси, обаче, била нищо, пред предвидената в официалния договор възможност за материални санкции в зависимост от резултата от работата – нещо, което по закон работодателят няма право да налага. По наши източници, в договорите на служителите на МАП рисърч например, имало клауза, в която тази санкция може да стигне и до 100% от допълнителното възнаграждение.


Освен от работни заплати, некоректните агенции очевидно спестяват и от данъци, тъй като се забелязват странни аномалии в годишните финансови отчети на фирми в бранша, които работят при сходни условия.


Например за 2015 г. маркетинговата агенция ТНС реализира приходи от 10, 79 млн. лв. и печалба преди данъци над 1 млн. лв. (10,9% от прихода), а GfK - приходи от 22 379 хил. лв. и печалба 1 727 хил. лв. (7%). Други две агенции със същата дейност показват доста различни финансови резултати -  БОР отчита приходи от над 3 млн. лв. с печалбата едва 74 хил. лв.  (2,2% от прихода). Сходни са показателите и на МАП рисърч, които пък (в нарушение на ТЗ) са и пропуснали да публикуват отчета си за 2015 г., но за 2014 г. отчитат  над 1 млн. приходи и скромните 14 000 лв. печалба, т.е. само 1,4%. Онлайн солюшънс през 2014 г. са имали приходи от 292 хил. лв. и 141 хил. лв. печалба (48%).


„Обработките на бази данни са стандартизирани и обикновено се изчисляват като часове необходима работа, а с възложителя се преговаря за цена на един час. Ето защо е нормално да очакваме приблизително еднакви проценти в печалбата“, коментират специалисти.


Още повече, че някои от въпросните агенции с високи разходи и ниски приходи работят за реномирани световни агенции. Например МАП рисърч обработва маркетингови изследвания за BrainJuicer, известна с иновативните си решения, високото качество на работата си, и съответно - високи цени на консултантските услуги. Дейностите, които аутсорсва към  МАП рисърч обаче са на цени, по-ниски не само от нормалните за региона, но и сравними с тези в Индия и Пакистан, коментират експерти.


Маркетинговите агенции реализират приходи от близо 70 млн. лв. годишно и осигуряват заетост на близо 2000 висококвалифицирани специалисти, което ги прави супер производителни. Най-разпространената шега в бранша в момента била „по-добре квалифициран касиер в супермаркет, отколкото спец в маркетингова агенция, поне осигуровките в гастронома са на 1260 лв. и не се работи нощна смяна“.


В този високотехнологичен бранш наблюдаваме родната картинка: неколцина „хитреци“ да прецакват държавата, бранша и служителите си, за да грабнат повече договори с „по-тънки“ цени. Най-прецакани в цялата картина, освен служителите, са фирмите, които искат да бъдат коректни към държавата и работниците си.


На всичкото отгоре, агенциите с ниски печалби, ниски заплати и големи клиенти се водят „еталон за професионална етика“ заради платеното си членство в международни и наши професионални организации. Собствениците на МАП - Ракина Канева и Елена Кирилова, например са представители съответно на ESOMAR (световната браншова асоциация, която създава стандартите в индустрията) и BAMOR (Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение).


Да ни е честито!