19min.bg

Фирмите за зимно поддържане били готови за първия сняг

Създадена е пълна организация за зимно поддържане на републиканските пътища, фирмите разполагат с достатъчно количество от материалите за поддържане като сол и химикали, увери на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.


Първият сняг в страната се очаква на 22 ноември.


По думите на Террзиева, ако времето е благоприятно, има възможност да бъдат спестени част от заложените средства за зимна поддръжка - 60 млн. лв., и те да се вложат в ремонт на пътища през пролетта.


"За готовност, когато не вали сняг, фирмите получават 60% от оферираната цена за дължимото плащане за сезона.


При забава на започването на работа, довела до трайно заледяване или натрупване на сняг по пътищата над допустимото, глобите са процент от оферираната цена за поддържане на километър път за месец.


При различните фирми процентите варират между 50 и 100", добави Терзиева.


За първия сняг сме готови във всички области, увери и председателят на АПИ Стефан Чайков.


Осигурени са 3 хил. снегопочистващи машини, при необходимост има възможност и за допълнителна техника, каза още министър Терзиева.


Ситуационният център на АПИ е с денонощен режим на работа и ще приема сигнали за непочистени или заледени пътища.


Министърът, председателят на АПИ и представител на МВР се обърнаха към шофьорите с призив да подготвят автомобилите си за предстоящия зимен сезон, като сложат подходящи гуми и да избягват пътувания при силен снеговалеж.